CSN

STUDIEMEDEL

När du studerar på Komvux kan du ansöka om studiemedel hos CSN. Ansöker gör du via CSNs hemsida genom att logga in med antingen e-legitimation eller personlig kod (beställs på CSNs hemsida).

För att räkna ut vilken omfattningen på dina studier, använder du dig av följande mall:

  • 20p/vecka = Heltidsstudier, 100%
  • 10p/vecka = Halvtidsstudier, 50%

Studiemedel har två delar. En del är bidrag, den andra är studielån. Du kan välja att ansöka om enbart bidraget, om du inte vill ta lån. Hur mycket pengar du har rätt till beror på din studietakt, hur många veckor du studerar och om du har inkomst över fribeloppet. För de flesta är lånet den största delen av studiemedlen. Du behöver betala tillbaka lånet. Lånet har låg ränta och kräver ingen säkerhet, och du får betala tillbaka under lång tid.

Det finns krav och villkor som måste vara uppfyllda för att du ska ha rätt till studiemedel. Läs mer här om krav och villkor här.

 

Studiestartsstöd för arbetslösa

Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få under en kortare tid för att läsa in en gymnasieutbildning och öka chanserna till jobb. Det är hem­kommun­en som i första hand bedömer vilka som tillhör målgruppen för studie­starts­stödet. Det är också där som du gör din ansökan. Läs mer här! Ansökan om studiestartsstöd gör du hos syv.futura@tanum.se.

 

Under 20 år på kommunal vuxenutbildning

Den som är under 20 år och har tagit gymnasieexamen kan ha rätt att studera på kommunal vuxenutbildning, då kan du även då söka studiemedel. Läs mer här!